Sun01212018

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Blog Pentru cine trag clopotele?
12 Sep 2013

Pentru cine trag clopotele?

      strescover3Problema maidanezilor a scindat societatea românească în profunzime, m-am întâlnit cu un prieten ieri şi prima întrebare pe care mi-a adresat-o a fost “Ce părere ai despre chestia asta cu maidanezii?”. Am încercat să o scald puţin pentru a-mi da seama de ce parte este şi a mă poziţiona în neutralitate sau, cel puţin, să încerc să nu-l supăr. Nu mi-a dat niciun indiciu, faţa lui nu exprima nimic, nici revoltă nici compasiune. Am zis şi eu că aş prefera ca eutanasierea să fie ultima soluţie, am obţinut imediat o pufnitură prelungă şi un răspuns prompt “Te mâncam dacă erai pentru eutanasiere directă, oricum, nici aşa nu stai prea bine”.

      Am început să fac previziuni şi pronosticuri înainte să mă întâlnesc cu cineva, îi iau viaţa la puricat ca să-mi dau seama de ce parte o fi, pro sau contra eutanasierii maidanezilor, pro sau contra exploatării de la Roşia Montană. Azi am pus chiar un pariu de 15-1 şi am pierdut. Cuvântul care arborează la prova problemei este “cruzime”, ambele tabere vorbesc de umanitate şi cu privire la moartea maidanezilor şi cu privire la cea a oamenilor, practic se bazează pe acelaşi argument. Oamenii sunt cruzi şi dacă eutanasiază câinii şi dacă nu îi eutanasiază. Cred că am rezolvat problema, ambele tabere au acelaşi nivel uman sau inuman.
      O "mică" problemă ar fi că noi facem parte din specia umană şi este puţin împotriva esenţei fiinţării noastre să alegi prezervarea alteia în detrimentul celei proprii. Am început să avem o atitudine alienată cu privire la ceea ce înseamnă umanitate şi datoria pe care o avem faţă de natură. În primul rând trebuie să respectăm animalele în egală măsură, toate fac parte dintr-un mecanism natural, iar natura nu este câtuşi de puţin miloasă, ba chiar impune un registru morbid, cine nu se adaptează moare. Suntem iubitori de natură dar acţionăm împotriva ei. De ce ar fi mai importanţi câinii maidanezi decât albinele, sunt studii care demonstrează că dacă ar dispărea albinele s-ar produce un asemenea dezechilibru, încât natura ar muri şi implicit toate speciile de pe pământ. Câţi dintre iubitorii de animale şi natură au scris pe facebook despre importanţa albinelor în circuitul naturii? Câţi oameni susţin drepturile libărcii de bucătărie?
      Rezultă că nu suntem ocrotitori ai naturii ci doar ai câinilor, care nici măcar nu sunt o specie naturală ci un experiment uman provenit din plăcerea oamenilor de a se juca cu genele. Ce dezechilibru natural va avea loc dacă dispar maidanezii? Dezechilibru va fi doar în mintea noastră pentru că îi tratăm ca pe nişte jucării pentru propria plăcere, îi ţinem între patru pereţi până se tâmpesc şi le alteram comportamentul firesc. Este vorba deci despre un moft, de pură subiectivitate, ne plac câinii în detrimentul oamenilor. Adevărul este că nici cu oamenii nu prea poţi să te lauzi, însă dacă alegi câinii trebuie să te ocupi de ei, să nu îi laşi liberi să muşte şi  să omoare copii, libertatea plăcerii de a avea un câine ţine până acolo unde începe suferinţa altui om.
      Ştie cineva câţi pensionari mor anual datorită reducerii pensiilor sau creşterii preţului medicamentelor? Câţi copii mor datorită faptului că nu sunt supravegheaţi, părinţii fiind plecaţi prin ţări străine? Câţi salariaţi se sinucid pentru că sunt daţi afară de la serviciu? Am uitat să fim oameni cu oamenii. Dacă reuşim să ne tratăm între noi ca oamenii, vor avea şi câinii de beneficiat, suntem în primul rând datori să ne ajutăm între noi, celelalte specii vin la urmă. În speranţa că voi mai avea în continuare prieteni printre iubitorii de câini vreau să spun că toată lumea îşi dă cu părerea peste tot despre acest subiect, oare chinezul acela omorât acum câţiva ani de maidanezi şi copilul ucis acum, ce părere or avea?

{jathumbnail off}

Creeaza un cont sau autentifica-te!