Sun01212018

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Coltul de creatie Arte plastice si fotografie

Ioan George Pancencu

1497704 635996659775385 1074093495 nArta pentru tine este un “plan” executat sau este un lucru spontan?

      Arta e un plan executat cu spontaneitate. Știu doar că nu pot să stau locului niciodată, fără să materializez chestii. Sunt foarte des copleșit de o energie și de un entuziasm vital necanalizat și nejustificat, atunci fac ”artă”.

Dacă un om ar fi la fel de expresiv ca una din picturile tale, crezi că s-ar integra în societatea de astăzi?

      Clar. Și oamenii neintegrați fac parte dintr-un întreg cât timp conceptul de societate rămâne ca reper.

Este politica demnă de a fi prezentă într-o lucrare artistică?

      E demnă să facă parte și dintr-o lucrare de mecanică fină. Exista în lumea asta și nu poate fi ignorată. Rămâne la latitudinea artistului sau a mecanicului abordarea integrării politicii în lucrare.

Eşti de părere că imperfecţiunile ne fac mai speciali?

      Imperfecțiunile sunt individualismul spre care cu toții aspirăm. Ele țin de abstractizarea conceptului utopic de normalitate. Arta este o eternă imperfecțiune redată cu stil. Cu cât mai imperfect, cu atât mai special.

Cum vezi procesul creaţiei, sub forma unui act indus sau a unei prezenţe călăuzitoare din subconştient?

      Ce întrebări adecvate, parcă mă cunoști. (nu mai sparge George al 4-lea perete cu cititorii) Prezență călăuzitoare all the way. Sunt o unealtă pentru univers, o tranziție între abstract și palpabil. Una care recepționează idei, de multe ori străine mie. Scopul și plăcerea mea e să le aduc în res extensa.

 

Read more...

Florin Pipelea

florinpipeleaFiecare formă bine definită este o pavăză în calea celor care nu se înscriu într-o logică geometrică comună, sau ele pot coexista în deplină armonie?

      Cred în armonie, cred că cele două tipologii se pot întâlni în persoane, bineînţeles în proporţii diferite. Fiecare om însă poate să facă orice, este suficient doar să-şi dorească asta

Lucrările tale dau impresia unei construcţii laborioase dintr-un puzzle al imaginaţiei, cum îţi dai seama că ai ajuns la ultima piesă din puzzle?

      Uneori obosesc să mai lucrez, alteori cred că este suficient de interesantă, complexă, frumoasă etcetera şi mă opresc.De fapt încetez să lucrez de cele mai multe ori când văd prin prisma experienţei mele că desenul, lucrarea mea este suficient de echilibrată din cât mai multe puncte de vedere; al culorii, al formelor etc.

Read more...

Cristina Stan

grigorescuÎn copilărie eşti un “mic artist”, la maturitate un “artist” şi la bătrâneţe un “mare artist”?

        Da. Cam aşa e. Doar că depinde ce creezi. De obicei “mic artist” îţi spun rudele, “artist” ajunge să ţi se zică ironic, iar “mare artist” ajungi doar din cauza vârstei. Probabil eşti recunoscut ca ARTIST de către critici doar post mortem... observ şi eu din istorie.

Cum se împacă dorinţa de a sparge uşi cu eroticul dintr-o chitară deschisă?

      Aici, ar fi prea mult de povestit. Pe scurt, sunt două perioade diferite din viaţa mea, iar ceea ce eu creez e influenţat direct de ceea ce simt. Ca să răspund la întrebare, se împacă destul de bine. Atunci când creez lucruri atât de extreme, şi atât de diferite unul faţă de celălalt, pot spune că îmi găsesc un echilibru în viaţă, iar pentru asta, îmi place să mulţumesc orice parte din mine, şi să creez pentru fiecare influenţă primită. Uşa Spartă, pentru mine a fost ca o terapie după o perioadă mai grea, o idee gândită intens, pe când eroticul din chitara a fost o creaţie de moment.

Creezi în funcţie de starea în care te afli sau te pregăteşti şi intri în “pielea” tematicii pe care ţi-ai propus-o?

      Depinde foarte mult de proiect, sau tema. Însă de obicei, creez în funcţie de ceea ce simt, şi de starea pe care o am. Chiar am observat ca atunci când sunt nervoasă am mai multe idei, iar atunci când sunt calmă stăpânesc tehnica mai bine. În schimb, dacă am o temă impusă, mă documentez şi astfel intru în “pielea tematicii”. Cert este că un imbold foarte mare îl primesc din partea muzicii, care mă ajută de obicei să îmi dezvolt ideile.

Read more...

Teofilia Juravle

321426 3029623956823 1996797232 nAi un ritual înainte să începi o lucrare, poate superstiţii?

      Nici ritual, nici superstiţii. Ideile vin, de obicei, în mod natural, de regulă când mă aşez în pat şi încep să văd, la propriu, steluţe verzi, floricele, culori, compoziţii, teme, titluri. Eu nu mă las şi încep să compun; câteodată sar din pat şi încep să le lucrez (dacă e încă devreme). De fapt ar fi un ritual: degresez geamul.

Tematica lucrărilor tale exprimă, în general, sentimente pozitive, este mai greu să abordezi o astfel de tematică decât una funestă?

      Lucrările mele, la început, erau despre despre ce iubesc. Mai nou pictez ce simt, şi nu e mereu pozitiv; fiecare tablou e ca o filă de jurnal, dar toate poveştile sunt redate pozitiv. Totuşi nu cred că voi picta vreodată o înmormântare, nu e stilul meu. Pentru mine e mai uşor să pictez ”pozitiv”.

Read more...

Liana Bădălău

155362 438924899505002 1645017744 nExistă o perioadă a copilăriei care îţi influenţează cel mai mult desenele?

      În mare parte nu. Când realizez un desen mă leg în primul rând de prezent şi de mediul în care sunt, de ceea ce simt pe moment. Uneori însă mă leg de amintiri, ce am văzut sau simţit odată, asta ni se întâmplă tuturor.

Lucrările tale cu caracter popular spun nişte poveşti neaoşe româneşti, de ce te atrage atât de mult lumea aceasta?

      Nu am fost atrasă din totdeauna de această lume, pentru că nu o cunoşteam îndeajuns. Pasiunea a venit odată cu realizarea atestatului, prin propunerea domnului profesor de a realiza o carte ilustrată legată de folclorul românesc. Am început să mă documentez, iar realizarea ilustraţiilor în stil popular a fost o plăcere. Folclorul nostru este plin de legende, tradiţii şi obiceiuri pe care puţini le cunoaştem, este o lume fabuloasă, în care totul are un înţeles, de la plante şi animale până la Soare şi Lună.

Read more...

Creeaza un cont sau autentifica-te!