Tue12122017

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Coltul de creatie Arte plastice si fotografie Andrei Casandra

Andrei Casandra


tumblr mgmv3wzhYW1s3th0qo3 5001Care a fost motivația principală care te-a făcut să te îndrepți spre fotografie?


      Am lucrat mai întâi în teatru, timp de cinci ani, făcând concepte de light design pentru spectacole. Lumina, pe lângă partea teoretică, stă la baza lucrurilor pe care le văd și mă ajută să imortalizez situații, frânturi pe care le consider importante pentru conceptele mele ... așa ... ca o metaforă :) .  


 Ce te atrage în arta fotografiei mai mult decât la celelalte arte?


        Cred că toate modurile de exprimare ale artiștilor sunt cel puțin interesante, de la sculptură la filosofie.  Arta este o plajă infinită de explorare și experimentare, în continuă mișcare. Cât despre modalitatea de exprimare, aici depinde de talentul nativ al fiecăruia. Personal, nu experimentez numai fotografia, însă momentan acest mod de intervenție mi se pare cel mai ofertant.

 


 Ce face ca o lucrare să poate fi numită artistică?


            Depinde de cine și cum o apreciază. O lucrare artistică poate avea milioane de privitori, sau unul singur - cel care a realizat-o. O operă de artă poate fi periuța mea de dinți. Am intervenit asupra ei zilnic, de ea mă leagă unele amintiri și senzații, așa că am deja un concept.  Amintirile unui anonim nu sunt la fel de interesante ca războiul din Afganistan, dar o pot numi operă de artă. Terenul este extrem de subiectiv .


 Ce urmărești să redai prin fotografiile tale? 


          Îmi place să explorez imaginea în general, să observ și să redau percepții pe teme care mă fascinează sau mă intrigă. Subiectele care mă interesează sunt diverse, însă în ultimul timp mi-am propus să explorez mai mult zona social-politică, pentru că acolo mi se pare că sunt cele mai multe lucruri care trebuie schimbate.

 Cum vezi arta fotografică peste 100 de ani? 


        Cu siguranță tehnica va avansa din ce în ce mai rapid. Un artist lucrează pe baza percepțiilor contemporane, așa că depinde foarte mult de cum va fi lumea atunci. Pe lângă asta, vor exista cu siguranță și documentări nostalgice despre vremuri apuse și lucrări din această perioadă.


 Ai putea să faci o fotografie artistică unei pițipoance?


       Aș putea să lucrez dintr-o perspectivă socială a acestui fenomen. Aș face-o obiectiv , optimist și fără prejudecăți.  Care crezi că este cea mai bună modalitate de promovare a artiștilor din România?  În afară de câteva orașe mari, spațiile de expunere din România sunt foarte puține.  Exprimarea se poate face din underground și street până la Muzeul Național de Artă Contemporană, depinde cărei categorii de spectatori se adresează artistul. Din păcate interesul mass-media pentru arta contemporană este redus, pentru că artiștii sunt uneori periculoși prin realizările lor. Plus că de multe ori se încearcă idobitocirea maselor, nu culturalizarea lor, pentru că este mai confortabil.
În general promovarea se face pe câteva posturi de radio și în cea mai mare parte pe internet. Artiștii trebuie de multe ori să se autopromoveze, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, având în vedere creativitatea de care unii dau dovadă atunci când vine vorba de atras atenția.  


Se poate face ceva în România fără să dai spagă?


        Da, orice.

Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!