Tue12122017

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Cristi Ferkel

EntityCând ţi-ai dat seama pentru prima dată că ai talent şi că ai putea să faci asta toată viaţa?

      De mic copil îmi place să desenez orice carte aveam în mână o desenam, îmi plăcea să modelez pământul din grădina blocului, să demontez jucării ca să văd ce au în interior şi să le refac după aceia. Dar direcţionarea se datorează mamei care a observat insistenţele mele pe desen şi aşa a hotărât să mă dea la şcoala de Arte din clasa a 5-a şi am continuat drumul acesta finalizând cu Facultatea de Arte. Iar să răspund mai direct, prin clasa a 6-a mi-am dat seama că am înclinaţii către domeniul ăsta dar cel mai bine mi s-a concretizat după ce am terminat facultatea că am talent şi că vreau să merg pe drumul ăsta până la capăt.

Există o imagine din copilăria ta pe care ai vrea să o pictezi şi nu ai făcut-o până acum?

      Nu, nu am nici o imagine, atâta doar, că îmi doream să mă fac sculptor ca să pot să-mi sculptez soldăţeii din lemn ca să mă joc cu ei mai târziu:) Asta cred că o gândisem atunci pentru că nu aveam suficiente jucării:)

Crezi că originalitatea nu are limite sau că nu se mai poate descoperi un stil care să revoluţioneze pictura?

      Este o întrebare destul de grea, eu cred că originalitate este cât o firimitură de pâine pe o direcţie, ca să îl citez pe un bun prieten care m-a ajutat să înţeleg această direcţie: "În ziua de azi mai greu pui tu coada la cireaşă, ce poţi face în schimb e să o pui în felul tău". Dar despre revoluţionarea picturi/artei eu cred că se va întâmpla, dar nu de curând şi depinde mult de avansarea tehnologiilor. Nişte scurte exemple, imprimantă, care a fost gândită datorită cercetărilor optice de culoare pe care l-au făcut pointilişti iar photoshopul care poate fi interpretat ca o pictură pe straturi sau telefoane mobile pe care poţi desena ca pe o foaie să nu spun şi de tableta grafică sau aparatele laser care restaurează monumente ori aparate de sculptat 3D sau bidimensional...

Poţi face o critică în câteva rânduri a unui pictor foarte îndrăgit şi să-i evidenţiezi defectele artistice?

      Este o întrebare foarte grea, deoarece fiecare artist din istoria artei au avut o evoluţie, şi ar fi nedrept să îi comentez având acuma o grămadă de cărţi şi dicţionare despre Artă din renaştere până acum, ce pot spune în schimb, este că unii dintre ei nu au avut ambiţia/interesul sau destule cunoştinţe de "Marketing" ca să iasă în vârful unui curent pe măsură talentului lor.

Un tablou trebuie să transmită în primul rând emoţie sau înţelesuri?

      Trebuie să te stimuleze într-un fel... emoţie, înţeles, nu e o ordine sau o regulă, uneori e problemă de interlocutori. Eu personal mă uit la compoziţie, culoare, atmosferă, tehnică, idee, sinceritate, atitudine, creativitate, noutate şi dacă îmi stârneşte interesul îi caut şi backround-ul ca să înţeleg cum a ajuns la imaginea asta.:)

Dacă ar veni la tine Vanghelie şi ar spune că pictezi bine "pe persoană fizică" dar eşti obsedat de culorile vii şi de melci, cu toate aceste vrea să cumpere un tablou de-al tău, i-ai vinde?

       I-aş răspunde că nu înţeleg ce zice şi aş dubla preţul iar dacă mă prinde în situaţia în care sunt ok financiar aş spune că sunt alţii mai buni şi să meargă la ei.

Poţi fii relaxat şi să trăieşti în România?

      Relaxarea aici este ca o vacanţă. România reprezintă o continuă luptă în care trebuie să fii atent la tot.

Ţi-e lehamite de politică sau ai păreri concise şi te interesează?

      Este o întrebare foarte haioasă, eu am impresia că trăim o comedie proastă care nu se termină, când l-am auzit pe Băsescu la radio în vara trecută spunând despre referendum, că: "Referendum gone" mi-a fos clar şi cu primarul nou din oraşul nostru, e cireaşa de pe tort. Într-o zi o să auzim la Radio/Tv: România Gone!

Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!