Mon01222018

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Coltul de creatie Arte plastice si fotografie Irina Szellelki

Irina Szellelki

15147 614488968578470 426253246 nAi multe poze de cand erai mică?

     Nu ştiu ce inseamnă multe, dar am îndeajuns de multe să umplu câteva albume. Presupun că asta e mult, nu? : ))

 Care sunt primele care îţi vin în minte?

      Prima care mi-a venit în minte, este de la botezul meu. Mama mă ţine în braţe şi lângă noi este fratele meu care atunci avea 12 ani. Multe sunt de la mare, ştiu că am una în care sunt surprinsă ieşind din Caruselul Groazei şi zbier ca o descreierată cu mucii la nas şi lacrimile în vânt.

 

De ce viciile sunt atractive pentru unii artişti fotografi, spun o poveste reală sau sunt doar atracţii de paparazzo?

      Cred că depinde foarte mult de felul în care te foloseşti de aceste vicii. Există serii fotografice despre vicii care sunt cu adevărat impresionante şi care spun o poveste. Dacă este să mă iau după valul ăsta de “fotografi” apărut în ultimul an, aş putea să spun că viciile sunt doar nişte artificii care “dau bine în poză”.  Eu de exemplu mă folosesc de ţigari numai atunci când mă ajută să redau o stare, sau când sunt relevante în povestea pe care vreau să o spun.

Faptul că toată lumea are astăzi un mobil cu funcţie foto ne face viaţa mai frumoasă pentru că avem posibilitatea să surprindem fiecare moment, sau tinde să devină un lucru deranjant pentru că nu mai ai intimitate?

      Aici depinde strict de fiecare om. Nu cred că această funcţie te obligă imediat să renunţi la intimitate, până la urmă tu eşti ăla care decide ce pozează şi ce postează. Şi da, consider că ne face viaţa mai frumoasă, doar avem posibilitatea să capturam orice moment care ni se pare demn de ţinut minte.

Are arta fotografică atributul de a scoate în evidenţă mai fidel frumuseţea decât celelalte arte?

      Asta se aplică atunci când scopul tău ca artist este să evidenţiezi frumuseţea. Eu consider că fotografia nu este numai despre frumuseţe, şi arta în general nu este numai despre frumuseţe. De asta există âi estetica uratului, grotescului şi aşa mai departe.

Barbaţii dau nume de multe ori maşinilor pe care le deţin, ai auzit vreodată că cineva să aibă nume de alint pentru aparatul foto?

      Nu cred că am auzit vreodată pe cineva să-şi alinte aparatul. în schimb, eu am un aparat de la Lomography care se numeşte Mini Diana. 

Crezi că pe vremea tovarăşului Ceauşescu artistii trăiau mai bine?

      Cred că este un oximoron întrebarea asta. Primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost dreptul la liberă exprimare. Ca artist trăieşti bine dacă îţi este incătuşată fix sursa de viaţa?

 

Dacă ai putea să promulgi o lege în interesul artiştilor din România, care ar fi aceea?

      Să primim materiale de care avem nevoie măcar o dată pe an. Un fel de pensie alimentară pentru artiătii neglijaţi de statul ăsta tembel.

Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!