Thu11232017

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Coltul de creatie Arte plastice si fotografie Liana Bădălău

Liana Bădălău

155362 438924899505002 1645017744 nExistă o perioadă a copilăriei care îţi influenţează cel mai mult desenele?

      În mare parte nu. Când realizez un desen mă leg în primul rând de prezent şi de mediul în care sunt, de ceea ce simt pe moment. Uneori însă mă leg de amintiri, ce am văzut sau simţit odată, asta ni se întâmplă tuturor.

Lucrările tale cu caracter popular spun nişte poveşti neaoşe româneşti, de ce te atrage atât de mult lumea aceasta?

      Nu am fost atrasă din totdeauna de această lume, pentru că nu o cunoşteam îndeajuns. Pasiunea a venit odată cu realizarea atestatului, prin propunerea domnului profesor de a realiza o carte ilustrată legată de folclorul românesc. Am început să mă documentez, iar realizarea ilustraţiilor în stil popular a fost o plăcere. Folclorul nostru este plin de legende, tradiţii şi obiceiuri pe care puţini le cunoaştem, este o lume fabuloasă, în care totul are un înţeles, de la plante şi animale până la Soare şi Lună.

 

 

 Din punct de vedere practic, tradiţiile tind să devină anacronice şi desuete şi pare că avem de-a face cu un proces natural de înlocuire a acelor vechi cu altele pline de vigoare şi actualitate. Cele noi nu sunt la fel de autentice şi îndreptăţite în a le lua locul?

      Nu consider că există nişte tradiţii noi, ci doar folclor reinterpretat. Nu au cum să le ia locul niciodată, baza acestora încearcă să fie tradiţiile vechi, ce au un într-adevăr o bază spirituală, pură. Însă mă bucură într-o oarecare măsură ceea ce se întâmplă în ziua de azi, prin încercarea de a reintroduce folclorul şi tradiţiile în vieţile noastre, şi este normal să fie reintrodus cu modificări întrucât nu mai avem mentalitatea omului de la ţară care cu mai mult timp în urmă trăia în comuniune cu natura şi semnele acesteia, noi nu mai simţim la fel din păcate.

Ai “furat” mijloace de exprimare artistică de la cineva?

      Nu ai cum să fii sută la sută original mai ales când eşti elev, când studiezi acea materie. Ai nevoie să experimentezi, să îţi găseşti propria cale prin care te exprimi cel mai bine. Da, am încercat mijloace de exprimare de la diferiţi artişti; prin simplul fapt că avem un profesor “furăm” din tehnicile sale, lucru fără de care nu am putea învăţa.

Ce contează mai mult pentru tine, să trezeşti prin desenele tale sentimente puternice sau să spui o poveste elaborată?

      Ambele, depinde de starea în care sunt. De exemplu în realizarea ilustraţiilor la balada “Soarele şi Luna” le-am considerat necesare pe amândouă, întrucât povestea în sine necesita ilustrarea elaborată dar şi trezirea unor sentimente privitorului.

Mulţi artişti spun că sunt foarte deschişi la critici şi chiar îndeamnă uneori cunoscuţii să-şi spună părerea cu sinceritate. Este critica benefică sau ştirbeşte din originalitatea autorului?

      Critica nu are de ce să ştirbească atâta timp cât este sinceră, iar de cele mai multe ori consider că este constructivă în cazul în care rezultatele nu sunt cele aşteptate. Te ajută să îţi descoperi noi forţe şi te face să realizezi că poţi mai mult.

Dacă vrei să trăieşti din pasiunea ta pentru artă, eşti considerat ciudat şi neadaptat la realităţile cotidiene?

      În prezent nu cred că mai sunt mulţi care trăiesc doar din pasiunea pentru artă. Din punctul meu de vedere poţi trăi din pasiune când aceasta contribuie la realizarea unui trai decent. Însă realităţile cotidiene aşa cum spui, pentru a nu fi considerat ciudat şi neadaptat, te împing să faci diferite compromisuri, când intervine compromisul nu mai este pasiune.

Crezi că artiştii şi oamenii de cultură ar trebui să se implice în politică?

      De ce nu? Până la urmă oricine are dreptul. Politica noastră este cam putredă, asta nu înseamnă că nu poate fi făcută de către artişti şi oameni de cultură, care, dacă îşi menţin coloana vertebrală ar putea chiar să aducă unele schimbări benefice, mai ales pe plan cultural.

Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!