Tue12122017

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Florin Pipelea

florinpipeleaFiecare formă bine definită este o pavăză în calea celor care nu se înscriu într-o logică geometrică comună, sau ele pot coexista în deplină armonie?

      Cred în armonie, cred că cele două tipologii se pot întâlni în persoane, bineînţeles în proporţii diferite. Fiecare om însă poate să facă orice, este suficient doar să-şi dorească asta

Lucrările tale dau impresia unei construcţii laborioase dintr-un puzzle al imaginaţiei, cum îţi dai seama că ai ajuns la ultima piesă din puzzle?

      Uneori obosesc să mai lucrez, alteori cred că este suficient de interesantă, complexă, frumoasă etcetera şi mă opresc.De fapt încetez să lucrez de cele mai multe ori când văd prin prisma experienţei mele că desenul, lucrarea mea este suficient de echilibrată din cât mai multe puncte de vedere; al culorii, al formelor etc.

 

Grafica presupune un grad de tehnicitate sporit, ce face ca o lucrare să poată fi numită “artistică” şi nu expresia tehnică a disciplinei respective?

      Cred că originalitatea, ceva-ul în plus pe care îl poate aduce un bun artist. Un foarte bun artist vine pe lângă tehnică cu foarte multe ceva-uri; eu numesc asta talent.

Există vreo legătură între faptul că ai plecat din România şi dispunerea aparent neordonată a conţinutului lucrărilor tale, adică cioburi, colţuri, culori puternice, frânturi dintr-o viaţă neunitară?

      Psihologii poate ar spune că da şi poate fi şi adevărat. Dar cum bine spui şi tu, desenele mele sunt aparent neordonate. Viaţa mea deşi aparent poate părea altfel, este ordonată şi se desfăşoară în limite normale. Cât despre trecut s-a întâmplat aşa cum trebuia să se întâmple şi spun asta pentru că aşa a fost, mi se pare suficient argumentul ăsta. Dacă ar fi trebuit să se întâmple altfel s-ar fi întâmplat în consecinţă.

Cum vezi relaţia dintre mesajul pe care vrei să-l transmiţi şi intensitate trăirii pe care o resimţi la vederea lucrărilor tale?

      Nu ştiu dacă vreau să transmit ceva şi deci nu ştiu dacă am un mesaj de transmis. Mi-ar plăcea ca desenele mele să fie apreciate; în primul rând lucrez pentru mine şi apoi dacă mai plac şi altora atunci este minunat.

În ce sens ai vrea să schimbi percepţia oamenilor cu privire la arta ta?

      În nici un fel! Nu vreau să schimb nimic în direcţia asta, dacă este artă sau nu ce fac eu încă nu ştiu, nu am avut confirmări şi de completat ar fi că întotdeauna trebuie să confirmi

De ce n-ai putut să te exprimi în România?

      Nu ştiu! În ţară nu ai timp să trăieşti, eşti foarte prins în viaţa de acolo, lupta pentru supravieţuire, televiziunile, totul te prinde şi nu-ţi mai dă drumul. Viaţa este încâlcită iar oamenii uită să trăiască fiind apăsaţi şi nefericiţi, nu vorbesc de excepţii, vorbesc de marea majoritate a românilor, fără să mai pun în discuţie că nu există clasa de mijloc.

Ce ar trebui făcut pentru ca românii să fie preocupaţi mai mult de cultură şi instruirea calitativă a propriilor copii?

      Nu ştiu ce ar trebuii să facă românii din România, dacă aş fi ştiut ce să fac şi eu aş fi rămas. Nu am mai găsit soluţii pentru mine şi familia mea acolo în ţară.

 

Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!