Sun01212018

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Coltul de creatie Arte plastice si fotografie Ioan George Pancencu

Ioan George Pancencu

1497704 635996659775385 1074093495 nArta pentru tine este un “plan” executat sau este un lucru spontan?

      Arta e un plan executat cu spontaneitate. Știu doar că nu pot să stau locului niciodată, fără să materializez chestii. Sunt foarte des copleșit de o energie și de un entuziasm vital necanalizat și nejustificat, atunci fac ”artă”.

Dacă un om ar fi la fel de expresiv ca una din picturile tale, crezi că s-ar integra în societatea de astăzi?

      Clar. Și oamenii neintegrați fac parte dintr-un întreg cât timp conceptul de societate rămâne ca reper.

Este politica demnă de a fi prezentă într-o lucrare artistică?

      E demnă să facă parte și dintr-o lucrare de mecanică fină. Exista în lumea asta și nu poate fi ignorată. Rămâne la latitudinea artistului sau a mecanicului abordarea integrării politicii în lucrare.

Eşti de părere că imperfecţiunile ne fac mai speciali?

      Imperfecțiunile sunt individualismul spre care cu toții aspirăm. Ele țin de abstractizarea conceptului utopic de normalitate. Arta este o eternă imperfecțiune redată cu stil. Cu cât mai imperfect, cu atât mai special.

Cum vezi procesul creaţiei, sub forma unui act indus sau a unei prezenţe călăuzitoare din subconştient?

      Ce întrebări adecvate, parcă mă cunoști. (nu mai sparge George al 4-lea perete cu cititorii) Prezență călăuzitoare all the way. Sunt o unealtă pentru univers, o tranziție între abstract și palpabil. Una care recepționează idei, de multe ori străine mie. Scopul și plăcerea mea e să le aduc în res extensa.

 

 Treci totul prin filtrul tău artistic sau sunt şi momente când te saturi şi revii cu "picioarele pe pământ?".

      Revin fără să vreau. E crud felul în care uneori ies din a funcționa cu partea dreaptă a creierului și simt pe dinți textura păturii de asfalt cu care e acoperită realitatea.

Ai două lucrări în care îţi manifeşti revoltă împotriva autorităţii divine şi a celei statale. Pe care dintre cele două ai accepta-o mai uşor?

      Am o problemă cu autoritatea în general, mai ales când e nejustificată sau impusă. Ura e egal distribuită. Dar... dacă nu ne referim la divinitatea creștină, sunt foarte bun amic cu Dumnezeu. Vorbim des, mă ajută, eu îi mulțumesc, chestii de genul.

Ce nu ar trebui să facă un artist pt a nu deveni "comercial?"

      Trăim într-un etern hazard. A fi comercial nu e o alegere. Un artist nu trebuie să facă nimic diferit dorințelor personale, să fie cine și ce simte el. Dacă devine comercial și nu vrea, să se împuște la 27 de ani, dacă devine comercial și vrea, să se bucure. Nu poți controla feedbackul. Poți doar să riști. De ce să nu riști făcând ce Hristos vrei tu?! Măcar e plăcut așa.

 

Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!