Mon01222018

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Coltul de creatie Muzica si balet Alin Stoica

Alin Stoica

AlinStoicaDe la ce vârstă ai început să cânţi?


      Cântatul profesionist l-am început destul de târziu, în clasa a 9-a, până atunci fiind la o clasă specială de matematică-informatică! Mi-a plăcut însă muzica de mic copil deoarece familia mea asculta zilnic muzică de calitate! Când mergeam cu colindul, lumea îmi lăuda frumuseţea vocii şi sensibilitatea cu care cântam, sensibilitate a sufletului pe care am căpătat-o după ce am pierdut cea mai importantă persoană din viaţa mea şi anume mama! La numai vârsta de 6 ani am suferit o groaznică pierdere! Sunt crescut de bunicii mei pe care îi iubesc, le datorez totul! Ei mi-au dat o educaţie frumoasă şi m-au susţinut în toate! Tatăl meu din păcate m-a părăsit când eram mic copil, s-a recăsătorit şi trăieşte în străinătate! Din păcate nu prea ţinem legătura, dar aici este altă poveste! În clasa a 8-a după o vizită la profesoara de canto Cristina Măgureanu am decis să las matematica şi să mă îndrept spre muzică! Profesoara mi-a dat încredere şi muzica m-a schimbat total!

Stoica

Cannot Connect to Youtube Server


Cannot Connect to Youtube ServerCannot Connect to Youtube ServerCannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube ServerCannot Connect to Youtube ServerCannot Connect to Youtube Server
Cum te priveau prietenii înainte să intri în branşă şi cum te privesc acum?

      Înainte să intru în branşă nu aveam foarte mulţi prieteni datorită firii mele mai retrase, dar muzica m-a schimbat devenind o persoană comunicativă şi prietenoasă! Acum am o mulţime de prieteni şi cunoştinţe! Prietenii pe care îi aveam şi înainte de a intra în branşă m-au susţinut, urmărind cu atenţie evoluţia mea ca artist şi admirând progresele!

Ce ar trebui să însemne muzica pentru oameni şi ce nu înseamnă?


      După dicţionar muzica este arta de a exprima sentimente şi idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică; este ştiinţă a sunetelor considerate sub raportul melodiei, al ritmului şi al armoniei.
Din punctul meu de vedere muzica ar trebui să însemne pentru oameni cea mai sinceră şi rapidă comunicare cu divinitatea, o izbucnire a sufletului şi o vibraţie a iubirii în perfectă armonie cu universul! Ar trebui să ne facă mai buni, mai iubitori, mai sensibili şi mai uniţi! Depinde acum şi la ce muzică ne referim deoarece există muzică sau o ramură a muzicii care poate instiga la violenţă, limbaj şi comportament indecent, fără profunzime şi care se dedică în exclusivitate unor oameni cu un anumit nivel intelectual şi educativ.


Crezi că melodia “Eu vara nu dorm” poate fi interpretată în registrul muzicii clasice?


      În zilele noastre nimic nu m-ar mira şi nimic nu este imposibil! Am rămas şocat să văd în operă anumite regii moderne în care se sacrificau animale vii pe scenă şi tot felul de lucruri menite să atragă atenţia şi să impresioneze! Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu sunt împotriva progresului şi a regiilor moderne, dar toate până la un anumit punct! Totuşi rămân un adept al clasicului care este înconjurat de o anumită elegantă! Acea melodie a lui Connect-R se poate interpreta şi în registrul muzicii clasice dar ar fi păcat să ne coborâm de la nivelul geniului lui Mozart la aceste şuşanele.


Ştii vreun banc cu tenori?


Desigur:
Un tenor se urcă de la Opera Naţională într-un taxi!
Bună ziua!
Bună ziua!
Eu sunt tenor!
Foarte bine! Şi până unde mergeţi?
Până în DO!!!

Într-un teatru de provincie cânta un nou tenor. Deşi canta cumplit, după ce termină, lumea strigă: "Bis! Bis!" Acest lucru s-a repetat de mai multe ori. Iritat, un spectator străin de localitate, întreabă:
- Bine, dar tenorul canta îngrozitor. Ce-aţi găsit la el?
- Nimic, dar vrem să-l terminăm în seara asta.

Un doctor pasionat de operă întreabă un tenor:
- Cunoaşteţi "Bărbierul din Sevilla"?
- Nu, n-am fost până acum în străinătate la coafor.

O doamnă era căsătorită cu un geniu cu un iq de 170! Cunoştea 17 limbi străine, era as în toate domeniile! De fiecare dată când mergeau la petreceri ea se simţea stânjenită de faptul că el era superior tuturor prietenilor ei, simţindu-se toţi ca nişte proşti! Se decide să-l ducă la medic pentru a îi face ceva să nu mai fie atât de inteligent! Doctorul îi pune imediat fire în cap şi-l trece la o terapie de şocuri electrice! Între timp primeşte un telefon de la o fostă colega de facultate, uitând de pacient şi conversând o oră! Îşi dă seama de greşeală şi cheamă soţia să-şi vadă soţul care acum era o legumă!
Te rog zi ceva!!!!! Orice!!!!!
UHHHHH!!! UHHHH!!!! UUNN... Una furtiva lagrima!!!!!


Ce ar trebui să aibă un album de muzică clasică pentru a fi vandabil?


      Aici orice aspect este important! Imaginea contează foarte mult, pe copertă trebuie să apară un artist care să arate bine, un repertoriu bine ales şi cunoscut de oameni de rând, un sunet calitativ şi o voce impresionantă! Acesta ar fi cel mai uşor prim pas pentru ai face pe oameni să îndrăgească şi muzica clasică, în special opera!


Cum este văzut un interpret de muzică clasică în România?


      Putem privi în jur în ţara această minunată în care trăim să vedem nivelul educaţiei majoritar şi ne vom da seama că nu suntem văzuţi la fel de bine ca anumite "preparate alimentare" care interpretează manele! Suntem văzuţi bine şi apreciaţi doar de o mică comunitate de oameni pasionaţi de operă şi muzică clasică! Într-o lume în care accentul se pune pe câştig rapid de bani, pe prostirea şi manipularea "slabilor de înger", este greu să răzbeşti mai ales dacă vrei să cânţi iubirea şi să exprimi trăiri profunde!

Cum reacţionezi atunci când îţi sunt puse beţe în roate în domeniul pe care îl practici?


      HAHAHA! Vai, dar se întâmplă aşa ceva în România? Sunt foarte trist când văd aceste lucruri şi de multe ori simţi nevoia să renunţi dar când te vezi pe scenă aplaudat de o sală întreagă, uiţi de toate greutăţile şi munca asiduă pe care o depui şi simţi că eşti răsplătit! De multe ori suntem nevoiţi să muncim o lună de zile pentru 5 minute pe scenă! Cu cât ţi se pun mai multe beţe în roate cu atât este valoare ta artistică mai mare! 

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!