Tue12122017

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Coltul de creatie Muzica si balet Bogdan Lupea

Bogdan Lupea

 

bogdanlupeaCând ai fost sigur că aceasta este calea pe care trebuie să o urmezi?

      Totul a pornit în clasa a ӏX a, când am luat decizia de a mă muta de la vioară la canto clasic. Am făcut acest pas din mai multe motive, unul dintre acestea fiind atracţia mai mare faţă de muzică vocală, chiar de cea de operă, cu toate că atunci nu cunoşteam prea multe despre domeniul în care urma să activez. Sper să nu sune exagerat, dar pentru mine, întâlnirea cu opera a fost dragoste la prima vedere şi am început să îmi construiesc planuri, să visez la o carieră, la marile scene, pur şi simplu să iubesc acest domeniu şi muzica clasică cu toate ramurile ei. Decizia de a face acea mutare de la un profil la altul mi-a schimbat viitorul, pentru că atunci când eram la vioară, nu îmi mai doream altceva decât să termin liceul şi să mă apuc de altceva.

 

Bogdan Lupea

Cannot Connect to Youtube Server


Cannot Connect to Youtube ServerCannot Connect to Youtube ServerCannot Connect to Youtube Server

Te-ai gândit vreodată să faci altceva?

      Cum am spus şi mai sus, da, m-am gândit să fac altceva, şi chiar după ce m-am mutat la canto am avut momente şi perioade mai grele în care mă gândeam să mă reprofilez, dar cu ajutorul oamenilor din jurul meu, pornind de la familie şi ajungând la profesori şi prieteni (care îi pot număra pe degetele de la o mână), am trecut peste acele momente mai puţin plăcute, din care am rămas cu multe învăţăminte, şi am mers mai departe. Consider că toţi trecem la o vârstă fragedă peste aceste lucruri şi cred că toată viaţa vom trece prin momente de cumpănă, important este să ştim cum să le gestionăm şi să ne cunoaştem bine ţelul.

Ai un scop precis în carieră sau cel mai important este să faci ce-ţi place?

      Ceea ce-mi place coincide exact cu scopul meu în carieră. Eu încerc să fac doar ce îmi place, cu toate că va trebui să fac şi lucruri ce nu îmi vor fi pe plac mereu, dar cel mai important este că fac această meserie cu pasiune şi atâta timp cât lucrurile nu sunt făcute forţat ori pentru partea materială, eşti fericit şi este o plăcere să la aprofundezi, şi cu siguranţă scopul carierei, pe care ţi l-ai propus se va îndeplini, mai devreme sau mai târziu.

Care ar fi diferenţa majoră intre muzica clasică şi celelalte genuri?

      Diferenţe sunt nespus de multe, pornind de la partea armonică a scriiturii, la forma piesei până la complexitatea sonoră care rezultă din acestea. Sunt diferenţe ca de la cer la pământ, sunt necomparabile.

De ce există impresia că muzica clasică nu este reprezentativă pentru masa generală a societăţii ci doar pentru o anumită categorie de oameni?

      În primul rând impresiile ni le formăm noi înşine, şi datorită acestor etichete, multe lucruri sunt catalogate greşit, iar oamenii reacţionează ca atare respingând din start ceva ce au auzit ca nefiind foarte atrăgător. Acest lucru se întâmplă mai mult la noi în ţară şi în partea estică a Europei; dacă vă uitaţi în vest, muzica clasică este ca şi religia, atât de importantă, şi oamenii o cunosc ca pe ‘’ Tatăl Nostru’’. Această cultură a gustului se formează în timp, iar la noi, legea naturii cere să mai treacă ceva ani, nu ştiu câţi, dar cu siguranţă multişori, până să ajungă masa de oameni să îşi deschidă inimile pentru a se înfrupta din bogăţia muzici clasice pe care o deţinem.

Dacă afli că Adrian Copilul Minune este un mare admirator de-al tău şi vrea un autograf, ce i-ai scrie?

      Adrian Copilul Minune ar fi ca orice alt admirator, şi i-aş da un autograf exact la fel cum i-aş lăsa oricărui om care mi-ar cere acest lucru. Şi maneaua este un stil de muzică, există, se comercializează, se ascultă, se cere, nu trebuie să o criticăm sau să o denigrăm; dacă nu ne place nu ascultăm, este foarte simplu. Acum nu înseamnă că toată muzica pe care un om ar trebui să o asculte este cea clasică, nicidecum, gusturile pot fi multiple, fiecare are dreptul de a alege, şi cei ce cânta manele sunt oameni şi au talent, dar dacă ei şi-au ales să cânte acest gen de muzică, nu înseamnă că sunt marginea societăţii. ‘’Autografele’’ ar fi la fel pentru toată lumea.

Dacă ai avea puterea de-a schimba ceva în domeniul tău, ce ai face?

      Dacă aş avea puterea aş schimba multe. În primul rând mai multe lucruri practice în instituţiile de specialitate, apoi corectitudinea cu care se iau anumite decizii şi pot continua mult, dar din păcate schimbările nu vor veni prea curând, iar noi trebuie ‘’ să jucăm după cum ni se cântă”.

Preferi să faci totul singur sau apelezi la colegi atunci când ai o problemă?

      În general sunt o fire independentă şi îmi place să fac mai totul singur, dar nu reuşesc mereu, aşa că încerc să fiu un student ‘’model ‘’ apelând şi la colegi în anumite situaţii. Cu ocazia asta aş vrea să le mulţumesc colegelor mele de la canto care mă ajută ori de câte ori apelez la ele.

Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!