Thu11232017

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Coltul de creatie Muzica si balet Rodica Ştefania Ştefan Butu

Rodica Ştefania Ştefan Butu

stefaniaCantai toată ziua când erai mică sau a devenit mai târziu o pasiune pentru tine?

Din totdeauna am cântat. Este o moștenire de familie, să-i zicem... Dar și înclinația mea către acest domeniu artistic, pentru că de mică am fost pe scenă, cântând, jucând teatru sau dansând.

 

Rodica Stefania Stefan

Cannot Connect to Youtube Server


Cannot Connect to Youtube ServerCannot Connect to Youtube ServerCannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube ServerCannot Connect to Youtube Server 

Ai fost sfătuită să alegi ceva practic sau ai fost susţinută tot timpul?

Am marele noroc de a avea niște părinți de nota 20, care m-au lăsat să-mi aleg singură drumul și mi-au acceptat şi respectat toate deciziile, încă de la 15 ani când am hotărât să plec din orașul natal pentru a face un liceu de profil artistic. Și dacă mai adaug că și mama a avut o activitate destul de prolifică în acest domeniu...: D

Nu tinde să se transforme pasiunea într-o meserie normală dacă o practici în fiecare zi?

Muzica, în cazul meu opera, nu poate fi comparată cu nicio altă meserie. Este un lucru pentru care, dacă nu pui suflet și nu te dăruiești întru totul, mai bine renunți și faci altceva. Nu poți să faci asta doar de dragul de a face... părerea mea!

Există impresia, printre cei neiniţiaţi, că sunt greu de înţeles cuvintele atunci când interpretează o soprană, este mai importantă linia melodică decât versurile ariei sau cântecului?

Toți prietenii mei mi-au pus aceeași întrebare!;)) este un pic mai dificil ca un om, care nu are prea multe cunoștințe despre această latură a muzicii, să înțeleagă textul cât de cât. Și aici problema principală cu care și noi cântăreții ne confruntăm, este tehnica vocală, pe care fiecare o abordează. Există destul de mulți soliști pe care nici noi, cu experiența pe care o avem, nu reușim să înțelegem foarte bine textul pe care îl interpretează. În opinia mea, textul reprezintă totul; nu trebuie doar să vii și să cânți pur și simplu... textul este cel care te ajută să exprimi stările cerute de personaj, de operă.

Este muzica clasică capabilă să concureze, ca reţeta financiară, cu celelalte genuri sau acesta este un aspect neimportant?

În primul rând muzica clasică nu poate fi comparată cu cealaltă. Se adresează unui alt gen de public. Dacă mă întrebi de este o ramură bănoasă, am să-ți spun că în străinătate se plătesc bani grei pentru un spectacol de operă de calitate. Noi mai avem un pic de muncă la acest capitol, cu toate că lumea, în special tinerii, încep să vină la operă... Începe să existe o oarecare dorință de cultivare a culturii muzicale, și asta pentru că în industria muzicii ușoare avem parte din ce în ce mai mult de o comercialitate mult prea excesivă... și mă opresc doar aici!  Este adevărat că muzica clasică necesită anumite condiții pentru a putea fi cântată (de la sală, acustică, etc...)... ar fi foarte multe de dezbătut! 

Se spune că florile se dezvolta mai armonios dacă li se pune muzica clasică, acelaşi lucru se întâmpla şi cu femeile dacă li se oferă flori?

Haha... o femeie ar trebui tot timpul surprinsă cu o floare... și nu pentru” a se dezvolta armonios”, ci pentru că e femeie- și nu trebuie luat acest cuvânt reprezentând persoana de sex feminin, ci trebuie căutat undeva mai în profunzime, la ceea ce reprezintă femeia, în esența ei!! Și nu doar atunci când se greșește cu ceva sau când se caută un anumit scop... sau sau sau... 

Care ar fi cel mai urgent lucru ce ar trebui făcut în domeniul tău?

Tocmai aici este cheia! Opera nu se face în grabă... ai nevoie de ani buni pentru a-ți perfecționa tehnica vocală, la care se adaugă multe altele. Plus că vorbim de niște experiențe de viață pe care trebuie să le acumulezi pentru a putea interpreta anumite personaje.

Cum vezi ideea de comunitate a tinerilor cu preocupări cultural-artistice care să se ajute reciproc, este realizabilă o asemenea idee?

De ce nu?! Ar fi o idee genială... cred că un exemplu în acest sens îl constituie proiectele pe care universitatea mea le-a avut cu cei de la design vestimentar... noi am venit cu cântatul și ei cu croitul hainelor! 

Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!