Thu11232017

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Coltul de creatie Muzica si balet Alexandra Moldovan

Alexandra Moldovan

salsaCe dans îţi plăcea cel mai mult în copilărie?

       Întotdeauna am fost atrasă de dansurile latino, în principal. Când eram copil, făceam dansuri dar erau mai mult pe genul pop, dance, hip hop. Visam la dansuri latino dar nu am reușit niciodată să mă apuc efectiv, aveam eu o idee (greșit formulată) cum că ar fi neapărat necesar să mă inscriu alături de un partener.

Care este stilul de dans preferat?

       Nu am un stil preferat. În ceea ce mă privește, contează foarte mult starea în care mă aflu. Bineînțeles că prefer genul latino, față de altele, dar nu un anume stil. Salsa (romantica sau dura), bachata, kizomba, zouk, rueda, totul e în funcție de stare și de ceea ce simt în momentul respectiv.

 

 

  

       Pentru un pianist mâinile sunt cele mai importante, pentru un dansator picioarele?

              Nu cred că e cea mai bună analogie. În sensul că pentru un dansator e foarte important să exprime ceea ce simte, iar pentru asta poate e nevoie de altceva mai degrabă, decât de picioare. Aș îndrăzni să spun pasiune sau dăruire, de fapt e o combinație de sentimente și trăiri, iar lucrul cel mai important e dat de modalitatea de exprimare a acestora. Am vizionat spectacole ale unor persoane cu handicap, au fost minunate, mai bune decât multe altele care aparțin unor persoane fără nici o dizabilitate. Și asta pentru că au reușit să redea publicului un anumit sentiment și aici nu mă refer la milă sau compasiune. Ca răspuns, aș putea spune că este, cu siguranță, mult mai ușor să ai „întregul pachet” dar nu e totul.


Cum devine o simplă mişcare un dans?


       La fel cum spuneam și mai sus, vorbim despre același principiu. O simplă mișcare devine un dans atunci când se pune un anumit sentiment în realizarea ei. Probabil că e nevoie totuși de mai multe astfel de mișcări pentru a putea vorbi de un dans.


Crezi că există vreo legătură între dans şi nevoia de-a zbura?


       Nu cred că există vreo legătură demonstrată în sensul propriu. Cred însă că există o legătura în ceea ce privește senzația pe care o oferă dansul și cea pe care o oferă zborul. E vorba de un sentiment de libertate și împlinire pe care puține lucruri îl pot oferi la un asemenea nivel. Poate de aceea apare legătura cu zborul.


Ce dansezi când faci curat prin casă?


      Nu dansez când fac curat prin casă și spun asta pentru că dacă simt nevoia să dansez în casă, mă opresc din ceea ce fac, dau drumul la muzică și încep să dansez până obosesc și nu contează ce fel de muzică e. Continui curățenia ulterior.


Ce contează mai mult, să trăieşti decent sau să-ţi urmezi visul?


       Ambele contează. În ceea ce mă privește, sunt de părere că dacă ești foarte bun în ceea ce faci, merită să îți urmezi visul. Oamenii care aparțin categoriei respective ajung de obicei unde își doresc să ajungă, iar alături de împlinirea visului, apare și traiul decent. În caz contrar, poate e mai bine să fim și realiști uneori și să menținem anumite dorințe la un nivel mai scăzut de cel pe care îl putem numi „nivelul visului” . Consider, oricum, că niciodată nu e prea târziu pentru îndeplinirea unui vis, daca este într-adevăr ceea ce îți dorești.


Poţi câştiga ceva în România protestând?


       Uneori da, alteori nu. Încurajez protestul împotriva nedreptăților dar nu și pe cel în care scopul e de a se arunca vina în altă ogradă. Și aici e o linie subțire și mult prea predispusă la dezbateri. Vreau să cred ca există lucruri care pot fi rezolvate chiar și în România. Cu toate acestea, știu că este necesar un alt nivel de abordare a lucrurilor (ca intensitate), indiferent care e acesta.

 


Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!