Sun01212018

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Scopul

Scopul

puricele1Cei care vor citi acest text, ce are pretenţia umilă de scop, trebuie să nu confunde ideea de “scop” cu cea de interes. Există o incapacitate comprehensivă şi o paranoia a societăţii alienate care nu poate înţelege că există indivizi ce pot avea un scop nobil şi moral, iar a supravieţui nu înseamnă a mânca şi a-ţi asigura confortul de a nu te gândi la acest lucru.
 Ideea acestui proiect a venit din conştientizarea faptului că în România există un dispreţ nejustificat, o plăcere uneori nebună de a umili şi o ipocrizie atât de înrădăcinată în minţile oamenilor încât nici ei nu mai ştiu cine sunt. Oamenii uită repede, este o caracteristică a unui popor agresat, violat, bătut cu bestialitate şi dezumanizat. Dar trebuie să ne treacă odată, nu poţi să dai vina la infinit pe comunism, americani, ruşi şi chiar pe trăsăturile intrinseci ale propriei naţii. Un copil care devine matur şi îşi învinuieşte proprii părinţi pentru toate lipsurile pe care le-a suportat, poate avea dreptate, dar, de la o anumită vârstă, eşti singurul responsabil de acţiunile tale.Trebuie să începem un proces de vindecare şi profilaxie, să nu mai avem treabă cu capra vecinului, să nu mai aruncăm pisica şi să ne asumăm împreună sarcina de a preveni şi obloji rănile. Probabil că unora acest discurs li se va părea exaltat şi naiv, poate fi considerat astfel, dar ce este mai rău până la urmă, a avea speranţă, încredere şi ambiţie sau a fi indiferent, pesimist şi dispreţuitor?
      Noi nu facem un site de can-can, nu ne interesează ce a mâncat la prânz Cristi Borcea, de ce s-a certat Bahmuţeanca cu Prigoană sau că Leonard Miron este homosexual. Fiecare e liber să consume ce vrea, dar nu e liber să ne consume şi pe noi, cei care nu agreăm genul, chiar nu mai putem învăţa ceva de la aproapele nostru? Nu ne mai putem bucura de viaţă fără să sorbim cu nesaţ nenorocirile altora? Noi căutăm oameni şi poveşti. Oameni cu spirit creativ cărora nu le este frică să-şi arate măiestria. Dacă eşti o persoană originală care muşcă din viaţă, care observă "urâţenia" lucrurilor frumoase şi frumuseţea celor urâte, poţi face din arta ta o misiune apostolică arătând ca traiul zilnic nu se reduce la mersul la serviciu, mall şi televizor.
      Un om împlinit cu adevărat este cel care face ce îşi doreşte, care transformă, cerne, se opune cu demnitate şi competenţă, acceptă cu jovialitate şi înţelepciune. Turma consumeristă încearcă să te pună la respect, atâţia ani de comunism n-au egalizat valorile ci au pus mediocritatea deasupra valorii pentru a o suprima (“Noi nu gândim, noi muncim”). Un om instruit era dispreţuit pentru că nu ştia să dea cu sapa, astăzi nu există slujbe pentru cei instruiţi pentru că, aşa cum a declarat plin de emfază un manelist “Sunt plin de bani, dacă nu mi-a plăcut cartea!”. Trebuie să revenim la dubitaţie, să nu mai luăm totul de-a gata, viaţa nu este o trusă de scule din care extragi unealta potrivită, fiecare trebuie să avem propria atitudine cognitivă, o autonomie a gândirii şi acţiunii.
      Şi ce metodă mai bună de a vindeca o societate dacă nu de a începe cu tinerii, cu cei care au ceva de spus şi care trebuie să fie ascultaţi datorită instruirii, creativităţii şi nu în ultimul rând a bunătăţii, moralităţii şi Dumnezeirii. Dar cum oare poate fi ascultat un mut? Poate lăsându-l să deseneze. Cum poate fi ascultat un surd? Lăsându-l să cânte sau să scrie.
      Ideea principală a proiectului este crearea unei comunităţi a tinerilor cu preocupări cultural-artistice, adică, sperăm noi, a tuturor tinerilor din această ţară care se zbat şi luptă pentru a fi auziţi şi respectaţi. Spaţiul virtual a devenit singura soluţie de exprimare neîngrădită, necenzurată de interese politice, cutume sau “nu se poate-uri, nu e voie-uri, n-are niciun rost-uri, n-o să se întâmple nimic-uri, n-ai ce să le faci-uri, asta e-uri” şi atâtea alte “-uri” care ne subjugă voinţa şi otrăvesc viitorul.
      În toată perioada cât am construit site-ul ne-am lovit mereu de atitudini de genul “N-am timp, nu sunt o persoană combativă, o să-ţi trimit eu...” sau o îndoială care plana întotdeauna pe deasupra discuţiei “Lui ce îi iese la faza asta? E ceva, nu se poate...”. Cu toate că aceste raportări sunt corecte, din punct de vedere al dreptului la o alegere liberă, nu sunt şi constructive pentru că izolează persoanele cu interese comune şi ne fac captivi în aceeaşi paradigmă a indiferenţei şi a lehamitei.
      Trăim cu impresia că suntem “prea deştepţi ca să ne punem cu proştii, dă-i dracu’ să facă ei ce vor”, dar dacă ne uităm la această definiţie de dicţionar s-ar putea să ne schimbăm părerea: "DEȘTÉPT, DEȘTEÁPTĂ, deștepți, deștepte, adj. 1. Care nu doarme; treaz. ♦ Trezit din letargie, dintr-o stare de amorțeală. 2. (Adesea substantivat) Care înțelege cu ușurință și exact ceea ce citește, aude, vede; ager la minte, inteligent". Prin urmare, a fi deştept nu înseamnă neapărat să fii inteligent, citit, profund, educat, realizat, ci mai ales să fii treaz, să nu dormi cu inteligenţa în braţe, să te implici, să fii atent la firul lumii pentru a-l schimba sau tăia atunci când se face nod.
      Proiectul nostru are ca scop punerea in valoare şi promovarea tinerilor instruiţi şi talentaţi pentru a face lumină în minţile obosite, dispreţuitoare, confuze, credule şi ipocrite care se cred a fi în avantaj pentru că sunt mai adaptate la micimea unei vieţi sociale bazate pe un trai ce îşi are fundament în tehnici de supravieţuire. Nu suntem în junglă, oricât de atractivă este comparaţia, ci într-o societate umană care ar trebui să acţioneze în interiorul propriilor reguli nu să le adapteze la regnul animal.
      Prin faptul că fiecare tânăr are posibilitatea să-şi promoveze lucrările, să intre în legătură cu oameni cu preocupări similare, să protesteze, să manifeste, să ajute un tânăr care are probleme cu sistemul, se câştigă normalitate, se conştientizează faptul că suntem mulţi care gândim la fel. De aici nu mai este decât un pas până la crearea unei comunităţi care să influenţeze pozitiv societatea amorţită. Aşadar, încolonarea şi fuguţa către Scop!

Add comment


Security code
Refresh

Creeaza un cont sau autentifica-te!