Sun01212018

Last updateMon, 26 Sep 2016 7pm

Back You are here: Home Victorisme Povesti rurale

Nimeni

 

DSC04656Tovarășul Păștilă, ce obraji roșii brăzdați de căteva linii negricioase unite între ele de un morman de coșuri (pe la garaj se auzea că ultima ”rușine” pe care o văzuse fusese a mamei lui), părul alb și rar dădea impresia unui fund de înger jumulit, burtică de om serios, umeri înguști și configurația bazinului semăna cu cea a bețivei satului (tanti Coca). Carne nu cumpăra niciodată, o primea de la ceilalți tractoriști atunci când mai aveau și ei nevoie de câte o zi liberă sau atunci când mai băgau prin buzunare câte ceva, un șurub, o piuliță și alte asemenea.

Read more...

Muncile burlacului român sau “Jurnal din umbra falnicelor bolţi”

      tigruCe poţi să faci dacă eşti burlac şi orăşean de la ţară? Te scoli de dimineaţă şi îţi dai seama că e cam frig în casă, între timp mirosul şosetelor te izbeşte şi iţi provoacă un flashback, nişte sticle, unul cu mustaţă roşie, mozoleala cu o grasă mustăcioasă şi ceva foarte bizar, o combină agricolă şi un junghi în spate. Te dai jos din pat şi îţi îngheaţă picioarele pe cimentul grunjos şi mucegăios. Îţi dai seama că trebuie să te speli pe dinţi (pe corp nu se pune problema, pentru că nu este duminică), să-ţi faci nevoile şi să pleci la muncă. Nu apuci să faci mare lucru, în schimb nu uiţi să-ţi dai cu un kilogram de gel prin păr şi să dai cu spray (cumpărat din piaţă de la ruşi) peste hainele îmbâcsite de fum. Ieşi în cele din urmă din casă, îţi pui pantofii cu găurele, dai mâncare la câine şi te întorci brusc să ieşi pe poartă, moment în care, vecinul, se uşurează direct de pe prispă în florile din faţa casei, şi, fără să se ruşineze, te salută zâmbitor şi zice în sinea lui “Bine că nu mai trăieşte ăla bătrânu’ să-l vadă pe nenorocitul ăsta”.

Read more...

Dacă eşti catâr, poţi ajunge în raiul măgarilor?

 

      dacaesticatarUn catâr urca alene pe o cărare de munte şi se gândea la problema cea mai stringentă din viaţa lui, unde va ajunge după ce îşi va da obştescul sfârşit. Această idee îl frământa încă de când era mic şi o întrebase pe mama lui „Mami, ce sunt eu de fapt, cal, catâr, măgar sau asin? Ba chiar unii îmi mai zic câteodată şi boule sau porcule ori vită!”. Mama lui îi răspunse că este prea mic să înţeleagă acum, dar este ceva între cal şi măgar, nimeni nu ştie prea bine, şi, oricum, lumea te confundă şi nu prea dă mare importanţă. Care este caracteristica definitorie pentru un măgar şi care este cea pentru un catâr? Cum poţi să fii şi măgar şi cal, în acelaşi timp? Ce poţi să spui „Am urechile mai lungi, deci exist ca un măgar, sau sunt măgar şi exist ca un catâr?” „Sunt animal dar totuşi gândesc, nu sunt ca toate animalele sau sunt om-animal cu coadă?”.

Citeste...

Suicid pisicesc

      suicidDupă-amiază tata era plecat la scoală, aşa că puteam în sfârşit să am câteva momente liniştite în care să-mi pot trage sufletul şi să mă gândesc la nevoile mele adolescentine. Ordinea era destul de simplă: femeile, mâncarea, pescuitul, berea, cititul. Chiar dacă femeile erau prioritatea nu era foarte simplu de ajuns într-o ipostază favorabilă, pâinea era de bază, de bere nu prea erau bani, cititul mofturos, aveam o singură opţiune, pescuitul. Totuşi, şi pescuitul avea capcanele lui, trebuia să-mi mint mama cu privire la locul în care mergeam, să nu mă vadă prea multă lume pentru că puteam fi deconspirat şi să mă-ntorc acasă la timp, înainte să vină tata de la şcoală, pentru a putea termina sarcinile pe care mi le dăduse pentru acea zi.

Read more...

Ţăranii de la oraş şi orăşenii de la ţară

      nuntaCe-i bre? Te îmbie cu un reproş un individ îmbrăcat bine, cu faţa vicleană, ciorapi Reebok, şapcă NBA, când te înghesui şi tu “ca tot omu’ ” să apuci un loc în autobuz. Bre-ul ăsta sancţionează atât peiorativ cât şi pozitiv orice tip de comportament (Mircea Radu ştie!), atât la oraş dar mai ales la ţară. Este adevărat că avansata cultură a bunului simţ bucureştean tratează cu superioritate provincialii adresându-li-se cu “Ce faci bă moldovene?” dar şi ei abordează problema cu un ”Ce mă, au venit puii ăştia albi de Bucureşti să ne înveţe pe noi”, aşa că disputa nu poate fi tranşată de nicio parte.

Read more...

Creeaza un cont sau autentifica-te!